Fizyoterapinin Amaçları Nelerdir?

Hastalara fizyoterapi uygulanarak temelde kas ve iskelet sistemindeki bozuklukların giderilmesi amaçlanıyor. Ancak biraz daha özele inildiğinde fizik tedavinin hedefleri şu şekilde sıralanıyor:
  • Vücudun başta bel, sırt, boyun ve bacak olmak üzere farklı yerlerinde oluşan ağrıların azaltılması,
  • Kan dolaşımını olumlu yönde etkileyen müdahalelerle dolaşım sisteminin daha düzenli çalışmasının sağlanması,
  • Gerilen kasların gevşetilmesi ve rahatlatılması,
  • İlaç ile tedaviyi azaltıp egzersiz ve sıcak/ soğuk kompresler yardımıyla hastanın sağlığına kavuşturulması,
  • İltihap ve yanmaların giderilmesi,
  • Kondisyonun ve kasların güçlendirilmesi,
  • Fonksiyon kayıplarının giderilmesi,
  • Vücut hareketlerinin artırılması,
  • Duruş bozukluklarının giderilmesi ve önlenmesi.

Fizyoterapi Faydaları Nelerdir?

Tıp alanında farklı branşlarda kullanılan ortak bir tedavi yöntemi olarak fizyoterapi, sağlık ve günlük hayat standartları açısından insanlara birçok fayda sağlıyor. Bu faydaların en başında hareket bozukluklarının giderilmesi yer alırken, fizyoterapinin diğer yararları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Gerek kan dolaşımı, gerek hareket bozukluğu nedeniyle oluşan uyuşma, karıncalanma, ağrı ve güçsüzlük hissini azaltarak yok eder. Kimyasal madde içeren ilaçlarla uygulanan tedaviler ile kıyaslandığında yan etkisi son derece az ve nadir olan bir tedavi yöntemidir.
Boş yere vücudu yoran tıbbi ilaç tedavileri ve cerrahi uygulamaların yapılmasını engeller.  İlaç kullanımı ve ameliyatların tedavi edemediği durumlarda hastanın sağlığına kavuşmasını sağlayabilir. Mevcut hastalıkların kronik hale gelmesini engeller.
Hastalıkların ve hareket bozukluklarının ilerlemesini önler.  Vücutta bulunan kas ve eklemlerin fonksiyonlarının artmasına yardımcı olur.
İlaçlara duyulan ihtiyacı azaltarak hastaların yaşam kalitesini artırır.

Fizyoterapide Hangi Yöntemler Kullanılır?

Fizyoterapistler, kendilerine gelen hastaya uygulayacağı fizik tedavi yöntemlerine ilişkin direktifleri FTR uzmanlarından alıyor. Bu direktifler doğrultusunda bazı hastalara sıcak kompres bazı hastalara ise soğuk tatbiki yapılabiliyor. Sıcak kompres kapsamında hastalara girdap banyosu, parafin, enfrarüj ve sıcak paket gibi çeşitli yöntemler uygulanabiliyor.
Bu yöntemler yüzeysel ısı olarak isimlendirilirken radar, ultrason ve kısa dalga diatermi ile derin ısı uygulaması da fizyoterapi kapsamında uygulanabiliyor. Ayrıca elektroterapi başlığı altında uygulanan vakum enterferans, diadinami, galvanik faradik akım, elektrostimülasyon ve tens de hastalara uygulanan fizyoterapi yöntemleri arasında yer alıyor.
Su ile yapılan fizik tedavilerde elektrogalvanik, kontrast banyolar, kaplıcalar, su altı masajı ve girdap banyosuna başvuruluyor. Mekanoterapi adı altında ise bandaj, breys, traksiyon, baston, mobilizasyon ve manipülasyon gibi farklı teknikler kullanılıyor. Bunlara ek olarak hastaya yaptırılan egzersizler vücudun kendini toparlaması ve iyileşme sürecinin hızlanmasına katkı sağlıyor.

Fizyoterapi ile Tedavi Süresi Nedir?

Hastalara uygulanan fizyoterapi yöntemi ve uygulamaların süresi hastadan hastaya değişiklik gösteriyor. Bazı hastaların şikayetleri birbirine benzer olmasına karşın vücut özellikleri ve yaş, cinsiyet, genetik faktörler gibi etmenler dolayısıyla uygulanan tedaviler veya iyileşme süreci birbirinden farklı olabiliyor.
Genellikle her bir seansın 1-1,5 saat sürdüğü fizyoterapi, 10-20 seans arasında sonuç veriyor. Düzenli egzersizlerle desteklenen tedavilerde hastaların fizyoterapiyi tamamladıktan sonra bu egzersizlere devam etmesi gerekebiliyor.